Також

Дивовижний звір форель


форель - маленький звірок сімейства Хомякова.

Мешкає в лісостеповій місцевості. У посуху перекочовує на зволожений грунт.

може обходитися без води тривалий час.

Поїдає пагони, паростки, молоде листя, посадки зернових і злакових культур.

Зовнішній вигляд

Форель відноситься до сімейства Cricetidae загону Rodentia. Дуже близька форель до лемінгів.

У довжину виростає до 22 см. Довжина хвоста досягає 2-3 см. Забарвлення шерстки в залежності від підвиду коричнево-бурштинового або пісочного відтінку. Уздовж хребта має темні смуги.

Очі звіра маленькі, Карі або чорні. Череп широкий, опуклий з виступаючою мозкової капсулою.

Вуха короткі, слухові перетинки роздуті. Мастоидной кістки збільшені, виступають в бічній частині потилиці. Піднебінні борозенки поздовжні. Кісткове небо глибоке, рівне. Корінні зуби мають гострі зубці.

Степова форель в каріотипі має 54 хромосоми. Відмінною особливістю є невелика довжина тіла, що досягає 9-14 см, І однотонна темне забарвлення з лінією вздовж хребта.

Жовта форель в довжину може досягати 20 см. Має однотонний відтінок хутра без поздовжніх смуг.

Відмінною особливістю є третій палець, Який набагато довше четвертого.

Фото

Можна побачити особливості зовнішнього вигляду пеструшки на фото:

Поширення гризуна

Цей представник флори поширений в лісостеповій місцевості. Звірка можна зустріти в Білорусії, Україні, центральній частині Європи, Монголії, Казахстану, Китаю, Кореї.

У РФ він поширений у Придніпров'я, Поволжя, центрального Сибіру, ​​Алтаї, Хакасії. Звірятко любить степи Воронезької, Ростовської, Нижегородської областей.

Не любить різнотрав'я і місцевість з чагарниками з потужною кореневою системою. Віддає перевагу ріллі, різні вигони, перелоги грунту, насипу, узбіччя. У гористій місцевості мешкає на висоті 2700-2900 метрів над рівнем моря.

Важливо! Пеструхи можуть обходитися без води тривалий час. Але в жарку погоду вони йдуть на знижені ділянки рельєфу. У посуху звірята воліють межиріччя, озерні котловани, долини з зволоженим грунтом.

Розмноження

Пеструхи, і жовті, і степові, як лемінги, мешкають колоніями. Ранньою весною вони діляться на пари і йдуть викопувати свої власні нори.

Розмножуються звірки з настанням весни по середину осені. За один сезон самка приносить 6 виводків по 4-6 дитинчат у кожному. Залежно від клімату, місця проживання, кількості хижаків, пеструшки або наповнюють степу, або навпаки - зникають повністю.

Вагітні самки проявляють ніжність і турботу, піклуючись один про одного. До пологів і догляду за малюками самці ніякого відношення не мають. Вирощують дитинчат тільки самки.

Новонароджені пеструшки повністю безпорадні. Народжуються діти сліпими. Очі відкриваються тільки через 1,5-2 тижні. На 18-20 день стають повністю самостійними.

Через 36-46 днів вважаються полнозрелимі і можуть почати приносити потомство.

Важливо! Тривалість життя в диких умовах - до 1 року. У домашніх умовах при гарному догляді звірята можуть прожити 1,5-2 роки.

Спосіб життя

У зволоженому кормі майже не потребують. Харчуються полином і злаковими культурами. Можуть поїдати бульби рослин, цибулини, траву. Іноді їжею пеструшки можуть стати великі комарі, сарана, коники.

Звірятко активний цілодобово. Веде як нічний, так і денний спосіб життя. Життя зозулястих напівпідземна. На поверхню гризуни виходять тільки в нічні або вечірні години.

У періоди високої чисельності звірята можуть здійснювати активні масові перекочівлі. Глибина підземних ходів становить 35-100 см. Можуть використовувати тунелі інших шкідників - кротів, тхорів, землерийок.

Можуть жити в ущелинах. Їх головна нора завжди з'єднується з тимчасовими стежками. У зимовий період пеструшки можуть прокладати нори під шаром снігу.

Відмінні риси від інших гризунів:

  • Головною відмінною рисою зозулястих є здатність мігрувати на далекі відстані;
  • Вони відрізняються від інших гризунів характерною лінією вздовж хребта;
  • На відміну від інших гризунів переносять недолік води. Можуть обходитися без увлажненного корми;
  • Не люблять рити нори. Тому використовують тунелі інших шкідників;
  • У зимовий період впадають в сплячку.

Шкода людині-фермеру і способи боротьби

Це ссавець є основним шкідником сільського господарства.

Може виїдати пасовища, пагони, посіви злакових культур. Знищує зелені посіви, траву, запаси їжі в ангарах і підвалах.

За 24 години з'їдає їжу, рівну власній вазі.

Звірятко є носієм збудника туляремії.

Найпоширеніший спосіб боротьби проти зозулястих - ультразвук. Інноваційні технології з легкістю відлякують звірів на далекі відстані. При цьому апарати не завдають шкоди гризунам.

Розробники взяли за основу гуманний метод позбавлення від шкідників. Конструкція регенерує частотні хвилі і ультразвук. Завдяки такому ефекту створюється атмосфера дискомфорту для форелі.

Важливо! Ультразвук не впливає на здоров'я людини. Він не відчуємо і не чути людського слуху.

Токсини і отрути. Отруйними речовинами обприскують зернові культури, бобові, злакові. Їжу залишають в коморах, в які пробираються гризуни.

Поїдаючи отруєну їжу, обмін речовин тваринного сильно змінюється. Існують отрути швидкодіючі і медленнодействующие. У другому варіанті згасання зозулястих відбувається протягом 5-14 днів.

мишоловки - найстаріший спосіб позбавлення від зозулястих. Менш ефективні мишоловки з приманками. У більшості випадків вони залишаються порожніми, а звірята продовжують поїдати урожай.

Нові розробки включають в себе конструкції з закритим корпусом і кількома відділеннями. При попаданні пеструшки всередину, прилад видає електричний розряд. Потужний імпульс вражає шкідника за кілька секунд.

форель може завдавати непоправної шкоди сільськогосподарським угіддям. Знищує посіви, пасовища, засіки.

В диких умовах живе не більше 1 року. Піддається нападкам хижаків. Мешкає колоніями. У зимовий час впадає в сплячку.

Відео

Відео про те, як живуть пеструшки в неволі:


Дивіться відео: Ловля форели в карпатах. Путь к мечте реальная история. В одиночку по Карпатам День 2 (Січень 2022).